Huskatt

Vad är skillnaden, frågar du kanske? En huskatt är en katt utan stamtavla. Även om en eller båda föräldrarna är raskatter med stamtavla, så är det en huskatt om den inte är registrerad och har fått sin stamtavla. En huskatt kan alltså se hur precis hur som helst, från den klassiska korthåriga svartvita bondkatten till att vara t. ex en långhårig perser upp i dagen. Huskatten är oftast också ett oskrivet blad vad gäller temperament, ofta vet man inte historiken bakom katten, mer än i bästa fall att mamman är social och trevlig.

Huskatt | foto Elin Strid

Idag kan man registrera sin huskatt i SVERAK och få ett huskattsbevis. SVERAK utfärdar huskattbevis för huskatter vars ägare är huvud- eller familjemedlem i en SVERAK-ansluten kattklubb.

Huskattbeviset liknar till viss del raskattens stamtavla i det avseendet att beviset består av en inlaga med omslag. Omslaget har plats för veterinära attester såsom vaccination, hörsel-, ID- och kastreringsintyg. I inlagan finns bland annat uppgift om kattens namn, kön, födelsedatum, hårlag och färg, ID-nummer samt ägare. Varje huskattbevis erhåller ett unikt bevisnummer.