Info från avelssekreteraren

Barbro Åberg
Barbro Åberg

Barbro Åberg
Säby Nyckelbacken 241
732 94 Arboga
070-66 41 14
barbro.aberg@nerk.se


Vi rekommenderar att ni använder er av e-tjänsten ”stambokföring av ny kull” som finns i MinaKatter. OM ni av något skäl inte har möjligheten till det kan ni maila ansökan.

Förtydligande angående mailade ansökningar om stambokföring av kull:

📌 Underskriven ansökan (stambokföring av kull), kvitto och nödvändiga intyg måste bifogas som separata filer i mailet (ej vara inklistrade i mailet). Alla filer bör skickas i ett och samma mail.

📌 Det ska vara en fil per intyg, en fil med ansökan om stambokföring av kull . Det räcker med ett exemplar av varje dokument.

📌 Alla underlag ska vara av upplöst kvalitet så att de enkelt går att läsa, oavsett om de sänds via vanlig post eller digitalt!


Information till dig som uppfödare
Det är viktig att hålla sig uppdaterad, det finns otroligt mycket information att läsa på förbundets hemsida för dig som är uppfödare. Håll dig uppdaterad genom att läsa på www.sverak.se/uppfodning/

Stambokför ny kull
Som huvud (eller familjemedlem till huvudmedlem) i en SVERAK-ansluten kattklubb får du stambokföra en (1) kull utan stamnamn. Därefter måste du ansöka om stamnamn, det är ett prefix som hamnar före kattungarnas namn. Nya svenska stamnamn i SVERAK har landsprefixet SE* framför namnet. Du får endast stambokföra kattungar efter en raskatt med stamtavla registrerad i SVERAK och du måste själv vara huvudägare till honkatten (syns i minakatter). Hela kullen måste alltid stambokföras samtidigt.

Honan och hanen
Uppfödaren ska vara ägare av honkatten i SVERAKs stambok (syns i minakatter). Ska du använda din eller annan SVERAK-medlems hankatt i avel, måste även den vara stambokförd i SVERAK. En hankattsägare behöver inte vara medlem av någon klubb/förbund, men det är ditt ansvar som honkattsägare, och därmed uppfödare, att kontrollera att hankatten du ska använda är godkänd för registrering i stamboken.

Diplomering
Som uppfödare inom SVERAK kan du välja att diplomera dig. En SVERAK-diplomerad uppfödare ska genom en utbildning visa att denne har en grundläggande katt- och förbundskunskap att dela med sig av till köpare och till blivande kattuppfödare. Mer information hittar du på SVERAK:s hemsida om diplomering.
Det finns ett flertal lagar och regler som varje kattägare och uppfödare ska känna till och följa, du hittar dessa på Jordbruksverkets sida www.jordbruksverket.se. Som medlem i Nerikes kattklubb och SVERAK gäller även att man ska följa klubbens och kattförbundets stadgar och regler dessa hittar du på klubben resp. förbundets hemsidor www.nerk.se och www.sverak.se

Frågor
Har du frågor är du alltid välkommen att höra av dig till klubbens avelssekreterare. Maila gärna dina frågor, då det är bra att få frågor och svar i text, vilket ger mindre risk för missförstånd. Självklart kan du ringa om du vill, gärna då vardagar efter 19 eller på helgen.

Lycka till med din uppfödning!
Hälsningar Barbro


Stambokföring av ny kull i Nerikes Kattklubb
All detaljerad information om hur du stambokför en kattkull hittar du på kattförbundet SVERAKs sida. Sidan uppdateras kontinuerligt med information, så läs noggrant igenom all information innan du sänder din kullregistrering. www.sverak.se/uppfodning/registrera-kattkull/

Nerikes Kattklubb godkänner kullansökningar både via vanlig post och e-post. Komplett ansökan ska skickas till klubbens avelssekreterare på någon av adresserna ovan, dvs antingen via post eller mejl och det räcker med ett ex av varje blankett. Om du mejlar vill vi att du sänder allt i samma mejl, så avvakta att mejla innan du har din ansökan helt komplett.

När ansökan kommer till klubben kontrolleras ditt medlemskap, att blanketten är korrekt ifylld, att alla nödvändiga dokument är med och att kvittot är korrekt, därefter skickas ansökan vidare till SVERAK för införande i stamboken och utskrift av stamtavlor. Som klubb kan vi inte alltid kontrollera vem som står som huvudägare till en katt, så det är viktigt att du själv har kontroll på detta. Är fel ägare registrerad kommer ansökan i retur, det är alltid huvudägaren som ska skriva under ansökan, både på hon- och hankatten.

Det som ska bifogas ansökan är
1. Stambokföring av ny kull (blankett 1001 stambokföring av kattkull)
Blanketten hittar du på sverak.se eller inloggad på minakatter.sverak.se
Tänk på att alltid använda senaste versionen av blanketten och spara en egen kopia.

2. Kvitto på inbetald stamtavleavgift
Avgiften betalas till SVERAK, läs mer om kvitto nedan

3. Intyg som krävs för stambokföring
Innan en katt använd i avel måste den vara godkänd för avel. Som ägare kan du ladda upp kattens intyg och få dem godkända i förväg, detta gör man som inloggad på minakatter.sverak.se. Du bockar sen bara i på ansökan att de är uppladdade online. Om detta inte är gjort i förväg måste de bifogas ansökan när katten ska användas första gången i avel. Tänk på att vissa raser har hälsoprogram som även de kan kräva intyg innan stambokföring.

Bra att veta

Kvittoutskrifter mm
Felaktiga kvitton är störst orsak till retur av ansökan eller dröjsmål. Kvittot ska vara utskrivet efter betalning skett, vilket innebär att om du inte betalt via swish eller någon annan form av direktbetalning, måste du logga in på din bank och skriva ut kvittot efter pengarna är dragna. Vanligast är att du hittar ditt kvitto på historiska betalningar och därifrån kan man skriva ut det. Det fungerar även bra att ta en skärmdump om du har bra kameraupplösning på din telefon. På de flesta datorer kan du använda ett skärmklippverktyg. Det kan klippa ut delar eller allt du ser på skärmen och spara som en bild som du sen bifogar ansökan.

Under registrering

Tänk på att vara ute i god tid med din ansökan, du får inte leverera/sälja dina kattungar utan deras stamtavla. Skulle stamtavlorna av någon anledning vara försenade från SVERAK, kan klubbens avelssekreterare skriva ut ett intyg att kattungarna är ”under registrering”. Observera att detta intyg kan endast skrivas ut om anmälan är godkänd av klubben och vidaresänd till SVERAK, den får inte skrivas ut i väntan på intyg eller annat som gör att stambokföringen inte är godkänd.

Annonsera gratis
SVERAK har ett annonstorg där man som medlem i NERK kostnadsfritt kan annonsera ut sin kull till salu. Här kan man även annonsera ut om man har en avelshane att låna ut i avel. www.kopakatt.se

Ägarändra
Du måste alltid ägarändra de katter du säljer/överlåter, detta gäller inte bara kattungar, utan även äldre katter. En ägarändring bör självklart ske direkt men dock senast 30 dagar efter överlåtelsen. En ägarändring görs enkelt online på minakatter.sverak.se om köparen har svenskt personnummer och ni båda har mobilt Bank-Id, alternativt finns en ägarändringsblankett att ladda ner och skicka in till SVERAK.

MinaKatter
Detta är din personliga sida hos SVERAK, både som medlem och uppfödare. Här ser du och kan ändra vissa kontaktuppgifter och uppgifter om dina katter. Du kan lägga upp foto på din katt, lägga in ID-numret, ladda upp intyg för avel och hälsa, ägarändra och en del annat. Inloggning sker med Bank-Id och uppgifterna hämtas från SVERAKs centrala databas. www.minakatter.sverak.se

FindUs
Här hittar du alla katter registrerade i SVERAKs stambok. Du kan söka efter katter på flera olika sätt. Du kan se katternas stamtavla med all information och likaså tidigare avkommor, hälsoresultat och mycket mer. Du kan även länka dig vidare till id-registret där alla SVERAK-uppfödda katter kommer in automatiskt.
www.stambok.sverak.se

Övriga bra  länkar för dig som ska registrera kull

SVERAK

FIFe

FIFes och SVERAK:s stadgar och regler

Hälsoprogram inom SVERAK

Kattens EMS-Koder

FIFés stadgar och regler

Langford laboratorie (kontakta klubbens sekreterare för rabattkod)

SVERAKs ID-register

Jordbruksverket