Innekatt eller utekatt

Många och långa är diskussionerna om hur en katt trivs bäst, sanningen är nog att det är helt beroende på individen, dvs din katt, dig själv och er miljö. Vissa katter trivs utmärkt som innekatter, medans andra vill gå ut. Problemet är att många kattägare tror att deras katt vill gå ut, detta bara för att de sitter i fönstret och spanar och jamar lite längtande då och då. Fakta är att katter är väldigt nyfikna och i ett lugnt hem händer det oftast mer saker utanför fönstret, men trygghet är också viktigt. Släpper du ut katten så blir den ofta rädd och förvirrad och kan försvinna bort från dig på några sekunder. Bor du lämpligt och kan ha din katt ute, se till att den är van med omgivningen och att du har den ute under uppsikt första tiden.

Bildarkiv - Helig Birma i sele och flexikoppel
Bildarkiv – Helig Birma i sele och flexikoppel

Däremot är stadsmiljö eller tättbebyggt samhälle/villaområden inte en lämplig miljö för en katt att vistas ute på. Inte minst då för den överhängande risken att bli påkörd. Likaså kan en vanlig, i normala fall djurvän, bli avogt inställd när barnens sandlåda svämmar över av kattbajs och trädgårdsdynorna stinker hankattskiss.

Gör din katt och dina medmänniskor en tjänst. Om du inte bor så det passar att din katt kan gå ute, låt den leva som innekatt  med en trygg tillgång till utomhusluft. Det finns många sätt du kan ”rasta” din katt på.

  • Gå ut med katten i sele på promenader. En katt vänjer sig oftast relativt snabbt vid selen och blir snart en trogen promenadkompis.
  • Sätt nät runt din altan/uteplats. Nät finns att köpa på de flesta byggvaruhusen, ofta använder man så kallat svets- eller putsnät av metall, men även så kallat vilt- eller rådjursnät av plast fungerar mycket bra. Låt nätet gå en bit ut på gräsmattan.
  • Sätt nät runt balkongen, fråga dock din hyresvärd eller bostadsrättsförening först.

Apropå balkonger finns en lag att tänka på. Om katten vistas ensam på en balkong som finns mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller något annat som gör att katten inte riskerar att ramla ner och skada sig. Mer om regler för djurhållning finner du på Jordbruksverkets hemsida.