Kattsäkra hemmet

Det finns en hel del att tänka på när en katt ska flytta in i ditt hem. Framförallt inför en kattunges ankomst bör du gå runt i ditt hem med kritiska ögon, tänk ungefär ”ettårigt barn som dessutom kommer upp på bord, skåp och hyllor”. De saker som du inte vill att ett ettårigt barn ska pilla med ska inte heller en katt få tillgång till…
Kom ihåg att en katt har aldrig sönder något med avsikt eller för att vara elak, och att dubbelhäftande tejp och häftmassa är en kattägares bästa bundsförvanter!

Prydnadssaker och pynt

Plocka undan allt som är bräckligt, värdefullt eller kära minnen. Lämna plats på bord- och skåpsändar för katten att kunna hoppa upp och gå utan att börja med att riva ner något, och låt prydnadssakerna stå längst in mot väggen. En duk under kan vara förödande om hoppet misslyckas, istället för att bara katten går i golvet följer duk och alla saker med i fallet!

Björkris med fjädrar i till påsk, ja, har du kattungar i värsta sprallåldern så bör du nog räkna med att det inte kommer stå kvar i sin vas, och dessutom har ju fjädrarna ofta en ståltråd monterad på sig, vilket gör dem farliga.
Till jul är husse och matte schyssta och tar in ett stort fint klätterträd, och hänger massa roliga leksaker i det! Undvik julgranskulor av glas, välj okrossbara istället. Glitter är ofta lockande, men väldigt farligt (se nedan om garn och tråd). I bästa fall går det bra och husse och matte får glitterdekorerade bajskorvar i lådan, men i sämsta fall får de en svårt sjuk katt. Om möjligt, förankra granen i taket eller väggen också så klarar den av en klättrande katt lite bättre

Blommor

En del katter finner blomjorden oemotståndligt lockande att gräva i, och kanske t.o.m nyttja som toalett om krukan är tillräckligt stor. Har man en sådan katt kan man stävja det genom att täcka över jorden, på enklast sätt med en papptallrik som klippts till med lämpligt hålrum för blomstjälkarna, eller täcka över med lite större prydnadsstenar eller leca-kulor. Leca-kulor kan dock av katten anses vara väldigt kul leksaker!

Satsa även gärna på ytterkrukor av plast eller metall hellre än porslin eller keramik som lätt går i kras. Häftmassa och dubbelhäftande tejp hjälper till att hålla krukorna på plats, och se till att inte hela fönsterbänken är fylld med krukor, lämna en bra utkiksplats åt katten!

Lampor

Utöver den dubbelhäftande tejpen och häftmassa så är det bra att sno sladden till lampan/adventsljusstaken ett par varv runt fönsterbrädet också för att förhindra att de går i golvet.

Fönster

Lämna aldrig ett fönster öppet med så stor glipa att katten kan få igenom huvudet, och fäst upp persiennsnören ordentligt.

Små saker är farliga saker

Många katter hamnar hos veterinären med ett främmande föremål som fastnat i tarmarna, och som – om de inte behandlas i tid – ofta kan leda till döden. Det är lätt att förväxla symptomen med en vanlig magvirus-släng; katten blir hängig, slutar äta och dricka, kräks upp det som man möjligen lyckas truga i den.

Öronproppar får inte ligga framme på sängbordet, ner i en ask eller låda

Snusar eller röker du? Inga snusbuttar eller fimpar får ligga framme och drälla

Handarbetssaker som nål och tråd, garn och liknande måste stoppas undan direkt efter användandet. Har katten börjat svälja ner tråd kan den p.g.a tungans konstruktion inte sluta och få bort tråden, det enda sättet är att fortsätta tills det är slut och sitter det då en nål i änden… Ja, du kan själv inse var den tar vägen…
Hittar du katten mumsandes på en tråd, dra INTE upp den om du inte är säker på att det är en nålfri och bara några centimeter lång, risken är att du skär sönder strupen på katten. Vet du inte hur lång tråden är, eller om de sitter en nål i änden så är det bara att åka till veterinären!
Likaså om du en dag finner att det sticker ut en bit tråd eller garn ur kattens stjärt, dra INTE ut den!!! Du kan orsaka svåra skador på tarmen. Håll istället noga koll på kattens allmäntillstånd, med lite tur så kommer tråden med bajset ut vartefter, klipp vid behov av tråden så att det inte hänger långt efter katten. Men skulle katten börja visa sig hängig, kräkig, förstoppad och matvägrande måste katten till veterinär omgående

Köp kattleksaker med kritiska ögon. De mest populära billiga små leksaksmössen består av en plastkropp med lite tyg runt, och där ögon- och nospiggar ofta är lösa, men de är farliga om de sväljs. Satsa hellre på större leksaksmöss tillverkade av kaninpäls och läder, som ju är organiskt material som bryts ner i magen om de sväljs.

Barnens leksaker kan även de vara väldigt olämpliga, med små plastdetaljer som lossnar.

Spis och strykjärn

Brända tassar och nos gör ingen glad! Gör gärna spis och diskbänk till en kattfri plats, det kommer att kräva många ”nej” och nedlyft i början, och katten kommer förmodligen bli en ögontjänare som glatt utforskar på natten när du sover, men risken för skador minskar. Ta för vana att ställa en kastrull med kallt vatten på den platta som du nyss har använt.

Varma strykjärn får aldrig lämnas obevakade, ens för en sekund! Om du har möjlighet är det bäst att ägna sig åt strykning i en kattfri del av bostaden.

Stolar, dörrar och möbler

Låter kanske fånigt, men tänk dig för innan du rullar bakåt på din skrivbordsstol, det kan vara en svans eller tass som blir överkörd och får sina ben krossade med lidande och dyra veterinärräkningar som följd.

Katter är snabba, och smiter av nyfikenhet gärna mellan när en dörr öppnas; rumsdörr eller skåpsdörr spelar ingen roll, en svans kan klämmas rejält.

Man brukar skämtsamt säga att som ägare av kattungar utvecklar man en lätt hasande gångstil, men det är alltid viktigt att se efter var du sätter ner fötterna när du kliver ur en soffa eller sängen.

Släng dig inte heller på sängen, katter brukar kunna tycka om att krypa in under överkast och/eller täcke.

Toalett

Har du kattens toalåda i badrummet? Ovana besökare stänger kanske dörren efter sig när de är klara, med påföljd att katten inte har någonstans att ta vägen när den blir nödig. Använd någon form av dörrstopp, enklast möjliga är en vikt handduk över dörren som tar emot när dörren ska stängas.

Toalettlocket i ett hushåll med katter ska alltid vara stängt! Om en vuxen katt trillar i toan är oftast ingen katastrof (annat än för katten som förmodligen inte uppskattade att bli våt) men en kattunge kan ha svårt att ta sig upp på egen hand. Även här kan det vara nödvändigt att vänligt påminna kattovana besökare om detta!

Giftigt och farligt!

Ge ALDRIG medicin för människor (eller andra djur) till katten om den inte är utskriven av en veterinär. Till exempel är vanliga värktabletter med paracetamol (ex.vis alvedon) direkt dödliga för katten då det hindrar blodet från att transportera syret. Tabletter med acetylsalicylsyra (ex.vis magnecyl) kan ge svåra invärtes blödningar och förorsaka lever- och njurskador.

Choklad kan orsaka kräkningar, kramper och hjärtstopp

Lök, vitlök, russin, vindruvor och svamp innehåller ämnen som kan skada kattens njurar

Räkor och tonfisk har hög magnesiumhalt och bör endast ges sällan och med måtta

Rå fisk kan ge brist på tiamin

Vanliga mjölkprodukter (mjölk, grädde, fil, yoghurt etc) kan ge rejäla magproblem på grund av laktosen. Laktosfria mjölkprodukter fungerar dock oftast om man absolut vill ge katten något sådant.

Tillagade ben från fisk, fågel, gris och nöt splittras i små vassa bitar som kan skära upp mage och tarmar. Råa ben kan du dock alltid ge, till exempel är råa kycklingvingar väldigt bra för kattens munhygien.