Skaffa katt

… att ha katt är alldeles, alldeles underbart!

Bestämt dig för att bli med katt?

Har du bestämt dig för att bli med katt? Grattis! Har du tänkt igenom ditt beslut, och förstått vilket ansvar det är du åtar dig så kommer du knappast att ångra dig!

En väl omhändertagen katt lever ”för det mesta i 10, ofta i 15 och ibland i 20 år”, så tänk på att du ansvarar för ett annat liv i många år framöver, en katt kräver både tid och uppmärksamhet.

”Katter är ensamdjur” har du säkert hört. Det är ofta en sanning med modifikation, många katter trivs alldeles ypperligt med en eller flera kompisar och kan bli rent ut deprimerade som ensamkatter, framförallt om du är borta mycket. En ensamkatt ställer mycket större krav på dig som ägare för aktivering och socialt umgänge, har den en kompis att rasa runt med och mysa med blir inte din insats lika viktig, men den behöver i alla fall en daglig social, mental och kroppslig stimulans av dig som ägare.

Huskatt eller raskatt?

Köpa katt
Börja med att ta dig en ordentlig funderare – har du tid och råd att ta hand om en katt under många år framöver? Att en frisk katt som lever under trygga förhållanden blir femton år är inte ovanligt. Köp aldrig en kattunge som är yngre än tolv veckor, det är av största vikt att kattungen får tillbringa sina första månader i livet med sin mamma och eventuella syskon. Det är dessutom förbjudet enligt lag att skilja kattungen från mamman före tolv veckors ålder. Mer regler för dig som kattägare hittar du på Jordbruksverkets hemsida.

När du är på det klara med att en katt passar in i ditt liv, både nu och framöver, så är det dags att börja fundera på om du ska ha en huskatt eller raskatt.

Allmänt
Vilken katt du än köper eller tar hand om så är det viktigt att försäkra sig om att man får ha kvar sin nya vän en längre tid. Här några tips som enkelt kan förlänga din katts liv.

  • Kastrera din katt om den inte är avsedd för rasavel, då försvinner risken att få oplanerade kattungar och din katt blir lugnare och mer hemkär.
  • Id-märk din katt och registrera den i SVERAKs nationella ID-register. SVERAKs ID-register är öppet för ALLA katter och kattägare och är gratis för dig som är medlem i Nerikes kattklubb! OM du vill försäkra dig, kan du även registrera din katt i Svenska Kennelklubbens register, det kostar dock 140 kr/katt.
  • Försäkra din katt, de flesta försäkringsbolag kan hjälpa dig att hitta och välja en bra försäkring.
  • Vare sig din katt går ute eller inne så ha den alltid under uppsikt. En katt kan lära sig att gå i sele och trivs utmärkt på en innätad balkong eller rastgård.
  • Vaccinera din katt regelbundet även om den bor inne.

Lycka till med din nya vän för livet!

Kattunge, ungkatt eller vuxen?

Nästa steg på vägen är att klura på om du ska köpa en kattunge, ungkatt eller vuxen katt.

Kattunge

Kattungar måste uppfostras och man måste också vara på sin vakt och tänka på att allt som är farligt. Allt som är farligt för ett barn, och lite till, är också farligt för en nyfiken kattunge. Kattungar passar dig som har en ängels tålamod, gott om tid och att du står ut med kattungens upptåg, för ja, kattungar ÄR busiga, påhittiga och klantiga. De kräver mycket tid för såväl lek som gos. Fördelen är att du har möjlighet att påverka mer eftersom en kattunge är i inlärningsstadiet. En kattunge trivs inte att vara ensam och vill gärna ha en lekkamrat. Har du katt sen tidigare är det alltid lättare att introducera en kattunge i familjen, en ungkatt eller vuxen tar ofta lite längre tid då de ser nykomlingen som ett större ”hot”.

Ungkatt

Om du köper en ungkatt så har den blivit lite mer självständig och uppfostrad, däremot är den fortfarande busig, påhittig och kräver massor av tid och aktivering. Katter blir normalt könsmogna vid 7-10 månader, men det kan variera mellan individer och katter kan bli könsmogna så tidigt som 4 månader till så sent som över 1 år. Om du köper en ung katt som inte är för avel kanske den redan är kastrerad. Du slipper då uppleva ungkattens löpperioder som varierar mellan olika individer, men vanligast är att katterna jamar annorlunda och mer högljutt, de kan urinmarkera på olika ställen och de kan även bli rastlösa och oroliga.

Vuxen

Väljer du en vuxen katt, så är den redan ”färdig”, du vet på ett ungefär vad du får och du kan välja en katt som har det du söker i temperament och sätt. En vuxen katt är oftast lite lugnare och det är sällan en vuxen mysig katt blir osocial vid en flytt, men däremot kan en till synes skygg vuxen katt blomma upp och bli social i rätt hem. En vuxen katt kan vara ett lämpligt val om man endast vill ha en katt. Tar man två vuxna katter är det viktigare än någonsin att man har en chans att ångra sig, det är inte säkert att två vuxna katter som inte har levt ihop kommer att acceptera varandra, då är det enklare med en vuxen och en kattunge.

Vad du än bestämmer dig för så är det viktigt att veta att du kan ångra ditt köp. Om du har en bra relation med uppfödaren av katten så bör det vara lika viktigt för uppfödaren eller tidigare ägaren att katten trivs i sitt nya hem.
Vi önskar dig lycka till med ditt val, här nedan kan du se ungefär vilken ålder din katt har i människoår.

Kattens
ålder:
Motsvarande ålder
hos människa:
1 15
2 24
3 28
4 32
5 36
6 40
7 44
8 48
9 52
10 56
11 60
12 64
13 68
14 72
15 76
16 80
17 84
18 88
19 92
20 96
21 100