Tips & råd problembeteende

Det är skillnad på problembeteende och beteendeproblem
Det kan ibland vara svårt för oss människor att skilja på begreppen problembeteende och beteendeproblem, men en förenklad beskrivning är att

 • Ett problembeteende är något som för katten är ett helt normalt och sunt beteende, men som orsakar problem för oss människor. Till exempel är behovet att klösa fullkomligt normalt för katten, men vi människor tycker det är ett problem när det sker på ”Tant Agdas arvegodsfåtölj” eller nya skinnsoffan.
 • Ett beteendeproblem kan uppstå när katten förhindras att leva ut sina grundläggande behov och den börjar med ett onormalt beteende, till exempel att vanka av och an eller kanske slita bort päls.

Leksaker för att stimulera din innekatt

När det gäller problembeteende så är det förmodligen så att det till 99 procent är vi människor som skapar dem själva genom att inte ge katten möjlighet att leva ut sina normala behov.

Klösbekymmer

Katten klöser på möbler eller kanske ett vägghörn
 • Vad har katten för klösmöjligheter? Ett vanligt misstag är att man har köpt ett vansinnigt fult klösträd i nån hiskelig färg och mönster som man då gömmer undan i något avlägset hörn och så tror man att katten ska gå dit för sköta klovården. Nu fungerar det tyvärr inte riktigt så, utan katten följer vissa instinkter, och att klösa är även ett sätt för katten att markera revir. Det är förmodligen inte soffan i sig som lockar till kloande, utan dess utmärkta placering utmed ett gångstråk.
 • Värt att testa kan vara att skaffa ett flertal små, enkla diskreta klöspinnar som finns att köpa billigt på olika lågprisaffärer och placera ut dem strategiskt i hemmet.

Toalettproblem

En första brasklapp!
 • Om en katt som tidigare skött lådan prickfritt helt plötsligt börjar göra ifrån sig någon annanstans (och inget har ändrats kring toalett- eller hemsituationen) är det första steget alltid att åka till veterinären för att utesluta fysiska problem/sjukdomar.
 • Om toalådan i allmänhet
  • Hur många lådor har du? En bra tumregel är ”en låda per katt plus en extra”. Dvs En katt – två lådor, Två katter – tre lådor osv. Katter är renliga och vill inte gå på en nedsmutsad toalett, lika lite som du vill gå på en stinkande överfylld bajjamajja.
  • Vad har du i lådan? De flesta katter föredrar en oparfyrmerad, finkorning sand. Du kan testa sanden genom att ta upp en näve i handen och klämma ihop. Gör det ont i din handflata gör sanden ont i kattens trampdynor och den kan därför välja att göra ifrån sig någon annanstans.Även om du som ägare har en fast övertygelse om vad du tycker är bäst, så är det faktiskt katten som ska få ha sista ordet om sin toalettsituation.
  • Var står lådan/lådorna? Har hemmet flera våningar behöver du ha toamöjlighet på alla våningsplanen, framförallt är detta viktigt för kattungar som liksom småbarn kan gå upp i leken så att det blir väldigt, väldigt bråttom när behovet tränger på.
 • Flerkattshushåll?
  • Har du kanske en pott-polis som hindrar en annan katt från att nyttja toalådan? Lösningen då är att ha toaletter på olika ställen; pott-polisen kan inte blockera på flera ställen samtidigt