Tips & råd vid sjukdom

Under denna del har vi samlat en del tips och råd för kattägare som kanske kan vara till nytta. Observera dock att informationen här inte kan ersätta veterinärbesök vid misstanke om sjuk eller skadad katt, visar katten tydliga tecken på ohälsa ska du inte experimentera med huskurer.

Använd råden med sunt förnuft; det som fungerar på en katt kanske inte fungerar på en annan!

Vätskeersättning
En katt som har diarré och/eller kräkningar kan snabbt bli uttorkad, och då är det bra om man kan få i den vätskeersättning. Det finns så klart färdiga ersättningar att köpa, men om det är helg eller sent kanske inte apoteket är öppet, och då kan du själv koka ersättning
1 liter vatten
1 msk socker (eller druvsocker)
1 tsk salt

Koka upp vattnet, ha i socker och salt och låt det lösas upp. Låt ersättningen svalna.

Oftast vill katten inte självmant dricka när den mår dåligt, och då kan du antingen använda en doseringsspruta (brukar kunna köpas för en mindre slant hos veterinären, bra att ha i husapoteket!) eller en tesked för att ”tvångsvattna” katten. Var dock försiktig så att du inte försöker få i för mycket åt gången och därmed råkar ut för att katten får ner det i fel strupe.

Tänk även på att ge lite, men ofta. Oftast är det bättre att ge 2-4 milliliter en gång var 15:e minut istället för att ge katten 10-15 milliliter åt gången men mer sällan.

Skonkost vid tillfällig diarré – Långkokt kyckling
Har din katt ätit något olämpligt och fått en släng av diarré? En bra, och oftast populär, skonkost är långkokt kyckling.

Lägg ett antal djupfrysta kycklingklubbor eller kycklingben i en vid kastrull och täck generöst med vatten. Koka upp, och låt sedan kycklingen småkoka i minst en och en halv timme, håll koll om du eventuellt behöver slå på lite mer vatten. När kycklingen sedan har kokat klart tar du upp bitarna och låter dem svalna, men behåll kokspadet!

Plocka rent den avsvalnade kycklingen från alla ben och servera små portioner av kycklingköttet tillsammans med kokspadet (som när det svalnar blir som en gelé om du haft lagom proportioner och kokat tillräckligt länge) ofta i några dagar tills magen har styrt upp sig igen, och introducera därefter den vanliga maten gradvis igen.