Raskatt

En raskatt är en katt som är registrerad i ett förbund (t.ex SVERAK) och har en stamtavla. Den är framavlad av en registrerad uppfödare efter en rasbeskrivning, så kallad standard. Ju närmare katten är sin standard, ju mer rastypisk.

Cornish Rex | foto Agneta Andersson

Egenskaperna hos en raskatt gör att det kan vara enklare för dig att välja katt. Raserna är inte bara olika i utseendet, utan även i egenskaper som pälslängd, pälskvalitet, temperament, lynne och sätt. Vissa raser är lättskötta, andra kräver mer pälsvård. Vissa raser är lugna, andra mer aktiva. Det finns en mängd olika egenskaper som gör att du kan komma fram till vilken ras som passar just dig. SVERAK har rasguide där godkända raser presenteras från A-Ö.

Norsk Skogkatt | foto Britt-Maria Pedersen

När man köper en raskatt får man även en trygghet, det finns regler som uppfödaren måste hålla sig till och se till att så sker innan du köper din katt.

  • Uppfödaren måste vara medlem i en kattklubb
  • Kattungen måste vara minst 12 veckor
  • Kattungen ska ha en stamtavla som visar att den är registrerad, eller ett intyg från uppfödarens klubb att katten är under registrering.
  • Vaccinerad 2 gånger mot kattpest, kattsnuva och herpes.
  • ID-märkt med microchip
  • Ett köpeavtal och Ägarändringsintyg ska upprättas och signeras.

Att välja den ras som passar för just dig kan vara svårt, vi rekommenderar därför t.ex att gå på några kattutställningar för att titta närmare på en viss ras och kanske prata med några olika uppfödare, eller kontakta uppfödare av den ras du är intresserad av.

Ett tips är att hälsa på hos den du köper din katt av, då får du se kattungens uppväxtmiljö och se hur den ser ut och beter sig. Är du hos en uppfödare av raskatt så får du säkert träffa fler katter av just den rasen, kanske även fler släktingar än mamma katt. De flesta uppfödare vill gärna träffa köparen ett par gånger innan katten flyttar, båda parter måste känna sig säkra på sitt val.


Bra länkar

NERKs uppfödarregister

SVERAKs rasguide