Information från utställningssekreteraren

Här informerar vår utställningssekreterare en hel del nyttig info till dig som ställer ut katt. Har du några frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig.

Som medlem i NERK kan du delta på utställningar arrangerade av oss och andra SVERAK-klubbar, samt utländska utställningar arrangerade av FIFe-medlemmar. Man kan även delta på andra kattförbunds utställningar – men det kan vara värt att veta att resultat och titlar man samlar i ett förbund inte kan tillgodoräknas i ett annat.

Nytt inom utställning

Se tidigare uppdateringar

Dispens under 2023 för IC/IP-titlar för SVERAK och NRR

Texten kopierad och något justerad från sverak.se

SVERAK och NRR har sökt och fått dispens av FIFe ang utställningsregler för 4.3 gällande titeln Internationell Champion/Internationell Premier.

Det innebär att till 31/12 2023 kan svenska och norska katter få tävla i klass 7 och 8 utan att behöva åka utomlands för att få cert.

Man kan alltså få ta titeln Internationell Champion/Internationell Premier genom att få 5 st CACIB/CAPIB, av tre olika domare i ett enda land istället som för nu behöva tävla i två länder. Minst ett av certen måste vara taget efter 2023-01-22 då dispensen började gälla.

För titlarna Grand Internationell Champion/Premier (klass 5 & 6) gäller våra normala regler dvs:

 • 6 CAGCIB/CAGPIB i 3 olika länder av 3 olika domare

ELLER

 • 8 CAGCIB/CAGPIB i 2 olika länder av 4 olika domare

För titlarna Supreme Champion/Premier (klass 3 & 4) gäller

 • 9 CACS/CAPS i 3 olika länder för 3 olika domare

ELLER

 • 11 CACS/CAPS i 2 olika länder för 6 olika domare
Till sverak.se

Vår utställningssekreterare

Lena är klubbens utställningssekreterare och mottagare för resultat till Årets Katt inom NERK.

Lena Böörs
Per Eriksgatan 16
703 58 Örebro
019-20 22 55

lena.boors@nerk.se


short-fur white cat

Anmälan till kattutställning

Det finns några olika sätt att anmäla till utställningar. Generellt föredras onlineanmälan via olika system om kattförbundet har ett sådant (se info under Onlineanmälan). I exempelvis Sverige, Norge och Finland har man tagit fram sådana system.

Man kan också anmäla via e-post, så kallad elektronisk anmälan (se info under Elektronisk anmälan via e-post). Det tredje alternativet är ”den gamla hederliga metoden”, det vill säga pappersanmälan via blankett till utställningssekreteraren (mer info under Pappersanmälan via post).

Alternativ 1: Onlineanmälan i Sverige, Norge och Finland

Till svenska utställningar

Till norska utställningar

Till finska utställningar

Alternativ 2: Elektronisk anmälan via e-post till utställningssekreteraren

Som medlem i NERK kan du skicka in dina utställningsanmälningar via e-post om du har fyllt i en fullmakt och skickat in denna till utställningssekreteraren. Glöm inte att fylla i från vilken e-postadress du kommer att skicka dina anmälningar, eftersom endast anmälningar från den adressen kommer accepteras.

Fullmakt och blankett

 • Fullmakt – Skriv ut och fyll i uppgifterna för hand och posta/lämna till utställningssekreteraren.
 • Blankett nr 1501 – Ladda ner den senaste versionen av blanketten via sverak.se.
  • Fyll i anmälan på datorn, en per katt, och spara. 
  • Bifoga anmälningarna per e-post och skicka till utställningssekreteraren.

Alternativ 3: Pappersanmälan via post

Som medlem i NERK kan du skicka in dina utställningsanmälningar via e-post om du har fyllt i en fullmakt och skickat in denna till utställningssekreteraren. Glöm inte att fylla i från vilken e-postadress du kommer att skicka dina anmälningar, eftersom endast anmälningar från den adressen kommer accepteras.

Blankett

 • Blankett nr 1501 – Ladda ner den senaste versionen av blanketten via sverak.se.
  • Fyll i anmälan och skriv ut anmälan, en per katt.
  • Underteckna.
  • Posta eller lämna dessa till utställningssekreteraren.

Återbetalning av anmälningsavgift

Om du ska kunna få din anmälningsavgift återbetalad om din katt blir sjuk, så måste din veterinär styrka detta på SVERAKs blankett ”Veterinärintyg för katt anmäld till utställning”. Observera att ett vanligt veterinärintyg inte är giltigt för återbetalning.

Blankett

 • Blankett nr 3020 – Ladda ner den senaste versionen av blanketten via sverak.se.

Så här är reglerna skrivna

Efter sista anmälningsdag återbetalas anmälningsavgift om intyg, anvisat av SVERAK, som visar att anmäld katt har skada/sjukdom/smittsam sjukdom eller misstanke om smittsam sjukdom under utställningstillfället. Intyget ska vara utfärdat av behandlande veterinär senast tre dagar efter första utställningsdagen.

Om intyget uppger smittsam sjukdom eller misstanke om detsamma, ska anmälningsavgift betalas tillbaka för samtliga katter med samma ägare. Återbetalning sker endast om utställare anmält förhinder till arrangerande klubb före utställningen.

För katt som uppges ha avlidit ska anmälningsavgift återbetalas. Intyget ska vara den arrangerande klubben tillhanda senast 14 dagar efter aktuell utställning. Då arrangör byter dag eller ort mot vad inbjudan säger har utställaren rätt att få anmälningsavgiften återbetalad.

Ur FIFes och SVERAKs regler för utställning, under punkt 1.15 Katalogförda katter, nationellt tillägg.

Resor till Norge & andra EU-länder med katt (EU-pass för sällskapsdjur)

För resor till och från Norge krävs EU-pass för sällskapsdjur, där djurets identitet bekräftas. Passet utfärdas av veterinär. Rabiesvacciation krävs ej.

För resor utanför Sverige och Norge krävs i regel rabiesvaccination, vilken ska vara inskriven i EU-passet för sällskapsdjur. Eftersom viss karens krävs innan rabiesvaccinationen är giltig är det viktigt att du läser på och rabiesvaccinerar i god tid innan avresa. Olika länder har olika krav, så det är viktigt att du läser på vad som gäller för det land du reser till/från.

Mer info

 • Läs mer om införsel/utförsel av katt till/från Sverige via jordbruksverket.se.
 • Läs mer om införsel av katt till Norge via norden.org.

Utställningsdatum

Information om kattutställning