white and black cat with black eyes

ID-märkning av katt och registrering i Jordbruksverket ID-register är obligatoriskt

Du som kattägare ska registrera din katt hos Jordbruksverket enligt en ny lag. För att kunna göra det behöver katten först vara id-märkt. Den nya lagen underlättar bland annat för kattägare att få tillbaka en försvunnen katt. Om du har en anläggning där du håller katter, till exempel ett katthem eller är uppfödare, så ska du också registrera anläggningen i ett separat register.

Från och med 2023 ska din katt vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket. Det gäller såväl innekatter som utekatter. Kravet på registrering gäller även om din katt redan är registrerad i ett frivilligt register.

När alla katter är märkta och registrerade blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Då kan man också se vilka katter som saknar ett hem så att de kan få hjälp till eventuell vård och att hitta ett hem. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och de kan besluta om åtgärder om en katt inte är märkt eller registrerad.

Källa: Jordbruksverket (läst 2023-03-29)

Registrera din katt hos Jordbruksverkets register

Du vet väl att du också kan registrera din katt hos SVERAKs ID-register?

SVERAKs ID-register är ett så kallat ”frivilligt register”. Om du har en katt som har en stamtavla i SVERAK är den redan registrerad i ID-registret. Dubbelkolla gärna att du som ägare står registrerad på din katt.

Logga in på MinaKatter med BankID för att se vilka katter som du har registrerade på din person.